Kolera Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi

Kolera, bir bakteriden kaynaklanan akut epidemik enfeksiyon hastalığıdır. Sulu ishale sebep olan bakteri sıvı kaybına sebep olur, bakterinin salgılamış olduğu toksinler nedeniyle bağırsaklarda hızlı su kaybı oluşur. Henüz ishal başlamamış olmasına rağmen bu su kaybından dolayı hasta halsizleşir, fenalaşır, yorgunluk ve bitkinlik baş gösterir ve ardından ishal başlar. Su kaybı o kadar hızlıdır ki günde 20 – 30 litre ve daha fazla oranda su kaybı yaşanır. Peki kolera nedir belirtileri ve tedavi yöntemi nedir?

Kolera Belirtileri Nelerdir?

Yaklaşık 20 kolera enfeksiyonundan sadece bir tanesi şiddetlidir ve belirtileri anlaşılır. Belirtiler 12 saat ve 5 gün sonra ortaya çıkmaya başlar. En önemli ve dikkat çeken belirtisi kusma ve ishaldir. Diğer belirtiler ise; karın ağrısı ve şişlik, hastada morarma, gözlerin içe çökmesi, karnın içe çökmesi, ağız kuruluğu ve ses kısıklığı, nabız hızında artış görülmesi, solunum yetersizliği, tansiyonun düşmesi, bitkinlik, halsizlik ve inleme gibi belirtilerdir.

Kolera Neden Olur?

Kolera; insanlarda görülen bir hastalıktır, bakteriler insan vücuduna insan atıklarıyla, kirlenmiş su veya yiyeceklerle girer. Su kaynaklarının kirlenmesi ve meyve ve sebzelerin temizlenmeden tüketilmesi başka bir nedendir. Tam pişmemiş veya çiğ olarak tüketilen yengeç, istiridye gibi deniz ürünleri de neden olabilir. Hastalık bulaşıcıdır, kirli suların ve gıdaların tüketilmesiyle bulaşır. Hijyenik olmayan ve kanalizasyon suları ile teması olan yerlerde ortaya çıkabilir.

Kolera Tedavisi Nasıldır?

Kolera tedavisinde temel taş, kaybolan sıvı ve elektrolitlerin vücuda tekrar kazandırılmasıdır. Ciddi vakalar sıvı kaybından dolayı tehlikeli olabilir, sıvı kaybı ölüme yol açabilir. Hızlı müdahale için damar yolu ve ağızdan sıvı desteğine başlanması gerekir. Sıvı ile beraber antibiyotik başlanır böylece hastalığın daha kısa sürede iyileşmesi amaçlanır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here