Hazımsızlık Nedenleri ve Tedavisi

Hazımsızlık, halk arasında sıkça görülen, karnın üst tarafında şişkinlik, ağrı, bulantı, erken doyma gibi şikâyetler içeren bir sindirim rahatsızlığıdır. Tıp dilinde dispepsi olarak adlandırılan bu rahatsızlık ishal, halsizlik, kusma, gaz yapma gibi şikâyetlere de neden olur. Ancak hazımsızlığı tek başına değerlendirmek doğru olmaz. Altında yatan başka hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Peki, hazımsızlık nedenleri ve tedavisi nelerdir? İşte, hazımsızlık hakkında merak edilenlerin cevapları.

Hazımsızlık Nedenleri Nelerdir?

Hazımsızlık nedenleri birçok faktöre bağlı olabilir. Yaşam tarzı, kullanılan ilaçlar, mevcut olan hastalıklar, stres gibi faktörlerden etkilenebilir. Kadın ve erkek farketmeksizin her yaşta görülebilme ihtimali vardır. Yaşam tarzına bağlı olarak, sigara kullanımı, hızlı, yağlı ve çok fazla yemek yemek, aşırı alkol kullanımı, stres, mide asidi çokluğu, yemek sırasında fazla hava yutulması, yorgunluk gibi belirtiler gösterir. Aspirin, ağrı kesiciler, kortizon ilaçları, bazı antibiyotikler, tiroid ilaçları, doğum kontrol hapları gibi ilaçlar da hazımsızlık sebebi olabilmektedir. Sindirim rahatsızlıkları, ülser, gastroparezi, tiroid hastalığı, mide hastalıkları, bağırsak sendromu, reflü, kronik pankreatit gibi hastalıklar hazımsızlığa neden olan etkenlerdendir.

Hazımsızlık Tanısı Nasıl Konur?

Bu konuda doktora başvurulduğunda altta yatan nedenlerin araştırılması istenecektir. Bunun için öncelikle kan testi ve görüntüleme testleri istenebilir. Yemek borusu ve midenin detaylı incelenmesi için endoskopi yapılabilir. Bazı yiyecekler hazımsızlığa neden olabilir. Bunun için ne yendiğinde hazımsızlık oluyor takibi yapılmalıdır.

Hazımsızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dispepsi bir semptom olduğundan kaynaklanma nedenine göre bir tedavi önerilmektedir. İlaçlardan kaynaklanıyorsa ilaçlar değiştirilebilir. Baharatlı yiyecekler, sigara ve alkol tüketimi, kafeinli ve gazlı içecekler, fazla yemek yemek gibi alışkanlıklardan kaçınılmalıdır. Yemekten sonra hemen yatılmamalıdır. Asit içeren domates ve turunçgiller gibi yiyecekler tüketilmemelidir. Karnı sıkan giysiler tercih edilmemelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here