Ergenlikte Erkek Çocuklarına Nasıl Davranılır?

13 – 14 yaşlarından 20 yaşına kadar geçen süreç, gelişmekte olan her genç için ergenlik sürecini oluşturur. Bu dönemlerde her gence aramıza yeni katılmakta olan bireyler olarak bakmalıyız. Gerek tutumları, gerek tavır düşünceleri ve gerekse de eylemleriyle karakter arayışında olduklarını aklımızdan çıkarmamalıyız. Peki, düne kadar yanımızda ve yönetimimiz altında olan bu çocuğun kimyasal ve hormonal değişimlerinin ona yansıttığı değişikliklerin üstesinden nasıl gelmeliyiz, bu içeriğimizde bu önemli detayları bulabilirsiniz.

Her gencin bünyesinde 11-12 yaşından itibaren algılanan yeni hormonlar,  beyinde ve fiziksel anlamda köklü değişimler yaratır. Tedirginlik,  şaşkınlık, umarsızlık, derbederlik, keskinlik yaratan bu hormonlar sayesinde karşınızda bambaşka bir genci bulabilirsiniz. Onu kırmadan, yıpratmadan ve incitmeden yardıma ihtiyacı olan her döneminde aydınlatıcı ve sevecen bir ebeveyn olarak yanında durmalısınız. Bu dönemde her genç, dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanırken kendisine; sporculardan, siyasetçilere kadar taklit edilebilecek olan harka kişilikler ve idoller edinebilir. İleride ne olacağı ve meslek seçimi de dahil bu arayış ile belirlenebilir.

Ergenleri Anlamak İçin Ne Yapılabilir

Daha dün gibi dünyaya gelişine şahit olduğunuz oğlunuz,  şimdi bir ergen oldu ve dimdik karşınızda duruyor.  Üstelik de varlığının ve karakterinin şekillendiği şu günlerde toplumda bir birey olarak kendi adına var olabilme savaşı veriyor. Küçükken hep destekçisi olduğunuz o küçücük muhtaç varlık şu aralar zorlu bir değişim döneminden geçiyor.

Siz bu zorlu dönemde herkesin düştüğü hataya düşmeyin ve artık çocuğunuzun önceki yılarda ki ‘ana kuzusu olmadığı’ gerçeğini kabullenin. Ergenlik döneminde çocuklar doğal değişimler, arayışlar ya da farklı nedenlerle patlamalar yaşayabilir. Doğal ve yaşanabilesi bu durumlarda neler yapmalısınız?

Unutmayın ergenlik çağında ailesini küçümsemeye meyilli olan çocuklar size ne kadar kızgın olursa olsun sizden hiçbir zaman vaz geçmek istemez asla. Onun bu tavırlarını içten içe bir blöf şeklinde algılamalı ve öyle kabul etmelisiniz.  Bu yüzden ona ne kadar kızgın olursanız olun, onu ‘kapının önüne koymakla tehdit etmek’ yerine her zaman ilişkinizde açık bir kapı bırakın diyoruz. Aynı zamanda onu başıboş bırakmadan disiplini de her zaman elinizde tutmalısınız.  Ek olarak kuralları koyarken dayatmacı bir tavırla koymadan onun fikirlerini alarak koymalısınız. Unutmayın siz daha önce ergen oldunuz ama o sizin geçtiğiniz yollardan henüz geçmedi.

Bu aşamalarda onu kesinlikle aptal ya da beceriksiz damgalarıyla damgalamamalı, tam tersine ona kendini bir birey gibi iyi hissettirecek tarzdaki sorumluluklardan bol bol vermelisiniz. Bunlar; bütçesini ayarlama, kendi alış verişini yapma ya da faturayı yatırma işlemi gibi sorumluluklar olabilir örneğin.

Örnek, Anlayışlı Ve İletişimci Bir Aile Nasıl Olunur

Ona anlattıklarınızı söylevden çok tutumlarınızda ve eylemlerinizde hayatın her anlamında göstermeye alışın. Sorunlu bir aile de sorunsuz bir ergen yetişmesi beklenemez. Kavgaların ve gürültülerin ardından ‘bir şey yok’ diye geçiştirdiğinizde bile her şeyin farkında olacağını unutmayın. Ona söz verin ve onu dinleyin. Asla ‘anlamazsın, bu konuda söz sahibi değilsin’ diye onu ebediyen susturmayın.

Sözün özü ergenlik çalkantıları doğaldır ve gerekli değişimlerdir. Anlayışlı olması gerekli olan tarafın siz olduğunu asla unutmayın diyoruz.

2 YORUMLAR

  1. Ergenlik döneminde erkek çocuklarına davranışta çok dikkatli olmamız gerekir çünkü bu zamanlar onun en çılgın zamanları bir baba anne olarak değilde bazen bir arkadaş dost gibi davranmamız gerekebilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here