Diş Eti Tedavileri Nasıl Yapılır

Diş Eti Tedavileri Nasıl Yapılır

Diş eti hastalıkları birçok kişinin etkili ağız bakımı yapmamasından ya da çeşitli diğer sebeplerden dolayı maruz kaldıkları rahatsızlıklardan biridir. Bilinen en önemli nedeni ise diş fırçalamanın düzenli olarak yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Ağız içinde biriken bakteri ve mikroorganizmaların diş eti dokularına zarar vermeye başlaması, diş eti çekilmesi başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.

Diş Eti Tedavileri Nasıl Yapılır?

Dişleri çevrelemiş yumuşak doku diş etinin sigara, genetik faktörler ve kullanılan bazı ilaçlar gibi nedenlerden dolayı oluşmuş diş eti hastalıkları periodontalojinin ilgi alanına girmektedir. Tedavinin ilk etabında diş etinin rahatlamasına yönelik plak ve tartarların diş hekimi tarafından temizlenmesi rahatsızlıkların ilerlemesini önleyecektir.

Diş eti hastalıkları erken dönemde teşhis edilip tedavi edilmediğinde iyileşme süreci ve uygulanan yöntemlerde giderek zorlaşmaktadır. Bu nedenle antibiyotik ve gargara gibi basit yöntemlerle tedavisi de söz konusu değildir.

  1. Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri

Diş fırçalama esnasında kanamaya ve estetik diş görünümünün sağlıktan çok uzak bir şekilde görünmesine neden olan diş eti çekilmesinin birden çok dış etmeni bulunmaktadır. Diş temizliğini yeterince temizlenmemesinden dolayı oluşan plaklar zamanla diş etlerini geriye doğru iterken, sigara ve kullanılan ağır içerikli ilaçlarda çekilmeyi tetiklemektedir.

Diş sağlığı ile doğrudan bağlantılı olan streste diş ve diş eti ile ilgili birçok hastalığın ana nedenidir. Yoğun stres altında olan kişilerin diş enfeksiyonlarına karşı bağışıklıklarının zayıflaması diş eti hastalıklarına maruz kalmayı kolaylaştırmaktadır. Sigara, dengesiz beslenme, hamilelik, menopoz ve diyabet gibi birçok etmen de diş eti çekilmesinin diğer nedenleri arasındadır.

  1. Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi

Etraflıca ağız içi muayenesinin ardından tespit edilen diş eti çekilmeleri için tedaviye geç kalınmamış olması uzman hekimlerin işini kolaylaştırmakta ve hastanın iyileşme süreci kısaltmaktadır. Epeyce geç kalınmış olunması ise diş eti çekilmesi tedavisinin neredeyse imkânsız olmasına ve artık sağlıklı bir diş etine sahip olmanın oldukça zor olmasına neden olmaktadır.

Diş eti çekilmesi ile birlikte iyice açığa çıkan köklerin sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet göstermesi son derece ağrılı günlerin yaşanmasına neden olabilir. Bunun için tedavinin ilk aşaması açıkta kalan diş köklerinin kapatılmasına yöneliktir. Greftleme adı verilen cerrahi yöntemde ise damakta yer alan greft adı verilen dokunun alınarak çekilmiş olan diş köklerine yerleştirilmesi işlemidir.

  1. Diş Taşı Temizliği

Diş eti hastalıklarını minimum düzeye indirmek için diş taşı temizliği her bireyin düzenli aralıklarla yaptırması gereken bir işlemdir. Genel diş sağlığı için son derece faydalı olan temizlik işlemi uzman doktorlar tarafından yapıldığında kesinlikle ağrıya ya da sızıya neden olmayan bir işlemdir.

Diş eti hastalıklarının neredeyse ana faktörü niteliğindeki plaklar temizlenmediği takdirde çekilmenin de dışında dişlerin sallanmasına hatta dökülmelerine neden olmaktadır.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)